Wegetarianizm zakodowany w genach

31 marca 2016, 06:16

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że istnieją 2 wersje pewnego genu: allel wegetariański i związany z dietą morską. Pierwszy występuje w społeczeństwach, w których od wielu pokoleń jada się głównie rośliny, np. w Indiach, Afryce oraz wschodniej i południowej Azji, a drugi u Innuitów z Grenlandii.



O korzyściach z globalnej zmiany diety

23 marca 2016, 13:40

Naukowcy z Oxford Martin School uważają, że gdyby ludzkość spożywała mniej mięsa, a więcej roślin, to do roku 2050 można by uratować życie nawet 8 milionów osób, zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 2/3, zmniejszyć wydatki na opiekę zdrowotną oraz uniknąć zniszczeń o wartości 1,5 biliona dolarów, do których może doprowadzić globalne ocieplenie


Neandertalczycy

Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję

11 marca 2016, 07:34

Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia


Mięsożerność to coś typowego dla hipopotamów

8 grudnia 2015, 11:17

Mięsożerność hipopotamów nilowych nie jest odbiegającym od normy zachowaniem, ograniczonym do konkretnych jednostek w pewnych rejonach, ale wzorcem zachowania, który występuje w populacjach zamieszkujących współczesny zasięg gatunku we wschodniej i południowej Afryce.


Znowu będą zabijali wieloryby

1 grudnia 2015, 12:23

Japonia poinformowała, że w przyszłym roku ponowi polowania na wieloryby. Japońscy wielorybnicy nie polowali na te zwierzęta przez rok, gdyś Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości nakazał Japonii zaprzestania polowań


Paleolityczne stanowisko sprawiania słoni

26 listopada 2015, 11:21

W Megapolis w Grecji natrafiono na stanowisko z dolnego paleolitu (Marathousa 1), na którym sprawiano słonie Elephas antiquus.


Mięso a ryzyko raka nerki

10 listopada 2015, 11:03

Dieta bogata w mięso może prowadzić do rozwoju raka nerki. Niektóre techniki przygotowywania mięsa, takie jak smażenie i pieczenie metodą barbecue powodują, że w mięsie powstają związki rakotwórcze


U fok występuje najbliższy krewny wirusa zapalenia wątroby typu A

26 sierpnia 2015, 11:06

Naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Mailmana Uniwersytetu Columbii odkryli u fok nowy wirus, najbliższego znanego krewnego ludzkiego wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV).


Restauratorzy z Chin kupują mięso sprzed 30-40 lat

10 lipca 2015, 06:34

Około 2 tygodni temu w Chinach skonfiskowano ponad 100 tys. ton mięsa sprzed 30-40 lat o wartości 3 mld juanów, czyli ok. 484 mln dolarów. Były wśród nich świńskie gicze z lat 70. i kurze skrzydełka z lat 80. XX w. W związku ze sprawą władze zajęły się 20 gangami. Aresztowano 22 osoby, w tym 2 mafijnych bossów.


Najstarsza naturalna perła Australii

10 czerwca 2015, 14:30

Zespół archeologów z dwóch uczelni odkrył najstarszą naturalną perłę Australii. Ma 2 tys. lat (wiek ustalono w oparciu o datowanie radiowęglowe okolicznych osadów) i ok. 5 mm średnicy. Warto przypomnieć, że kuliste perły występują w naturze bardzo rzadko.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy